Et annerledes nettmagasin
Wednesday July 18th 2018

SPRÅKGRISENE I NRK

nrk4NRK ser det åpenbart ikke lenger som en viktig oppgave å hegne om det norske språket når institusjonen lar et av sine nyhetsankere i Dagsrevyen tilgrise språket med sære dialektord som «korrschn» (hvordan/korleis), «tell» (til) og «tiliar» (tidligere/tidlegare)? Eller lar en sportsreporter spørre Aksel Lund Svindal om «ka e det du gjær på då meijllom schlagan» (Hva gjør du mellom (slalom)omgangene?), for ikke å nevne en annen programleder som spør sitt intervjuobjekt: -Ka e det du vælleæ? (Hva/kva er det du velger?)

Språket er journalistenes viktigste verktøy. I statskanalen NRK må man kunne forvente av alle medarbeidere at de behersker dette verktøyet og bestreber seg på å snakke tilnærmet normert/korrekt. Noen gjør det til fullkommenhet, men slitsomt mange gir fullstendig blaffen både i språket og sitt publikum.

 Når språkperfeksjonister som Ingvild Bryn (nynorsk) og Rima Iraki/Nina Owing/Tom Nilsen/Lisbeth Skei m.fl (bokmål) er nyhetsankere i Dagsrevyen, setter jeg meg godt til rette i sofaen og har en fin stund foran tv’n, samtidig som jeg får med meg alle nyhetsinnslagene. Men når jeg ser at nyhetssendingene eller andre programmer skal ledes av språkgriser, slår jeg like godt av med det samme. Jeg vil rett og slett ikke utsette meg for påkjenningen. Tilsvarende ville jeg ikke gått på konserthuset for å høre en pianist som ikke treffer rent på tangentene. Jeg vet at det er svært mange som har det som meg. Jeg vet også at det vakte sterk irritasjon internt i Dagsrevyen da «hun som ikke er så nøye med språket» fikk dispensasjon for å bruke dialekten sin. Språkprofessor Finn-Erik Vinje, som i 23 år var språklig veileder i kringkastingen, kalte avgjørelsen om å tillate henne å bruke sin egen dialekt for «helt vanvittig». Jeg velger å kalle det språklig forfall.

 Apropos dialekter. Satt forleden kveld på en pub sammen med noen venner da en hyggelig og meget snakkesalig jærbu kom og satte seg ved bordet vårt. Han pratet uten stans, vi andre nikket og smilte og passet på å smette inn en gang i blant med ”ja, akkurat” og ”interessant det der”. Men da han gikk, måtte vi alle innrømme at vi knapt hadde forstått et kløyva ord av hva mannen hadde sagt. Nå hadde vår nye venn neppe planer om å søke jobb som nyhetsanker i Dagsrevyen, men historien kan kanskje være noe å tenke på for dem som uforbeholdent synes alle dialekter er flotte saker. Språk handler primært om kommunikasjon, og flere av våre mer ekstreme dialekter er uegnet til annet enn hjemmebruk. Ikke alltid det engang! Jeg hørte nylig om et ektepar som har gått over til å snakke engelsk med hverandre fordi de hadde fått stadig større problemer med hverandres dialekt, – mange blir som kjent mer ekstreme og fanatiske med årene og begynner å ta i bruk gamle, utgåtte språkformer fra sin barndom…

CARL JOHAN BERG

 

One Comment for “SPRÅKGRISENE I NRK”

  • Knut Enebakk says:

    Jeg er enig i det der. Vi har to hovedspråk i Norge, Bokmål og Nynorsk. Det skulle være en selvfølge at de som ansettes som programmedarbeidere i en riksdekkende radio og tv stasjon ikke snakker lokaldialekt i riksdekkende program. Til og med innvandrerne i NRK klarer å snakke bokmål. Disse programledere som snakker lokaldialekt gir inntrykk av å ha lite utdannelse. Altså programledere i NRK må forventes å kunne tale ett av våre to hovedspråk. NRK er ellers blitt dårligere med årene parallelt med at de er blitt stadig mere kommersielle. De får nøye seg med å få lisensinntekten og ikke drive som en kommersiell kanal med reklameinntekter i tillegg.


Leave a Comment

More from category

TRUMP HAR BEGÅTT EN  MAJESTETSFORNÆRMELSE
TRUMP HAR BEGÅTT EN MAJESTETSFORNÆRMELSE

  Skal man tro mediene gjør ikke USAs demokratisk nyvalgte president Donald Trump annet enn tabber. Men det [Read More]

DEN HISTORISKE LENINGRAD-ESKADREN I 1956
DEN HISTORISKE LENINGRAD-ESKADREN I 1956

  Året er 1956 og «Den kalde krigen» mellom Øst og Vest har blitt til en ubehagelig realitet i løpet av de [Read More]

ELITISME – UNDERKASTELSE – REVOLUSJON
ELITISME – UNDERKASTELSE – REVOLUSJON

Alle og enhver kan se at den utvikling Vesten har erfart etter 1990 har vært preget av stagnasjon. I USA er store [Read More]

PRESIDENT DONALD TRUMP SKAPER ENGASJEMENT
PRESIDENT DONALD TRUMP SKAPER ENGASJEMENT

Den 21. oktober 2015 ble Raymond Johansen (AP-ex SV) byrådsleder i Oslo. Han leder Oslos byråd utgått fra [Read More]

TRUMP’S GLIMRENDE OG KRAFTFULLE INAUGURATION SPEECH
TRUMP’S GLIMRENDE OG KRAFTFULLE INAUGURATION SPEECH

We the citizens of America have now joined a great national effort to rebuild our county and restore its promise for [Read More]

FINANSMINISTEREN I OSLO MILITÆRE SAMFUND (OMS)
FINANSMINISTEREN I OSLO MILITÆRE SAMFUND (OMS)

Finansministeren holdt en svært god tale i OMS. Det var som forventet. Hun unngikk å gå i dybden, og holdt seg til [Read More]

DONALD TRUMP
DONALD TRUMP

Den 11. januar holdt Donald Trump sin første pressekonferanse. Den ble dekket i nyhetssendingene. Dessuten dekket URIX [Read More]

FORSVARSMINISTEREN I OSLO MILITÆRE SAMFUND (OMS)
FORSVARSMINISTEREN I OSLO MILITÆRE SAMFUND (OMS)

Tradisjonen tro holdt Forsvarsministeren årets første tale i OMS. Det var fullt hus. Hun holdt seg til Langtidsplanen [Read More]

Insider

Archives