Et annerledes nettmagasin
Monday May 21st 2018

PILL RÅTTEN BOKBRANSJE!

– All makt korrumperer, absolutt makt korrumperer absolutt, skrev den franske filosofen Montesquieu på 1700-tallet. I dagens Norge ser vi nå hvordan de store forlagene Gyldendal, Aschehoug og Pax kynisk utnytter sin dominerende maktposisjon til å skaffe egne forlag og egne butikker enorme fordeler og til å stenge konkurrenter ute. Til store skade for andre forlag og deres forfattere, leserne og norsk kulturliv.

Det begynte for alvor med at de tre store forlagene kjøpte seg inn i bokhandelkjedene. Sin nye eier- og maktposisjon har de så uten skrupler utnyttet til å favorisere forfattere og bøker fra egne forlag og diskriminere forfattere og bøker fra andre forlag. De fyller opp reoler, utstillingsvinduer og de beste plassene i butikken med sine egne bøker. Andre forlag skal i mange tilfeller være glad hvis de i det hele tatt får innpass i butikken. Mange forlag utenfor forlagsmafiaen opplever ofte at den kanskje eneste bokhandelen på stedet nekter å ta inn en eneste av deres nye bøker. Ofte skjer utvelgelsen ikke ut fra kvalitet eller bokens salgspotensiale, men kun ut fra hvilket forlag den er utgitt på.

De senere år har mange forlagssjefer og forfattere rast mot det de oppfatter som rent maktmisbruk og korrupsjon. Men til ingen nytte.

Nå er tidene i bokbransjen blitt tøffere, og det har ført til at de tre forlagsgigantene utnytter sin maktposisjon i enda sterkere grad. De tre eier Norges største og viktigste bokklubb, nemlig Bokklubben Nye Bøker, som har fått sin sterke stilling fra den lange tiden de hadde enerett på å selge ny norsk litteratur til reduserte priser. Denne våren har BNB utelukkende hovedbøker fra egne forlag på sin liste! Av en ren “pussighet” stammer alle de “beste” bøkene fra de tre eierforlagene. Styreleder i BNB og konsernsjef i Gyldendal, den tidligere AKPml’eren Geir Mork er frekk nok til å avvise at det skjer en bevisst favorisering. Han vil ha oss til å tro at det er en ren tilfeldighet at samtlige bøker på bokklubbens vårliste kommer fra eierforlagene.

Men andre ganger gjør ikke monopolistene en gang noe forsøk på å skjule sitt maktmisbruk. Da for eksempel Aftenposten nylig besøkte den Gyldendal-eide Ark bokhandel for å ta bilde av utstillingsstablene av Gyldendal-bøker ved kasseapparat og inngangsparti, ble journalisten/fotografen regelrett kastet ut!

Både de tre forlagene og deres respektive bokhandelkjeder vet utmerket godt hva de driver med. Dessverre vet de også at de kan fortsette å ture frem på denne måten så lenge de politiske myndigheter ikke reagerer og setter grenser. Det kan man kanskje ikke vente av en rød-grønn regjering. Men konservative partier som Høyre og Frp har som del av sin ideologi å motvirke maktmonopoler. Derfor forventer vi at en ny H/Frp-regjering vil gjøre dette til en av sine prioriterte hastesaker. Det lover bra at Frp’s kulturpolitiske talsperson i Stortinget, Ib Thomsen nå har skrevet brev til kulturminister Anniken Huitfeldt (bildet) og bedt henne gjøre noe med kartellvirksomheten i bokbransjen. At hun nekter å foreta seg noe, er ikke mer enn forventet.

I mellomtiden burde vi boklesere boikotte Bokklubben Nye Bøker og for eksempel søke på nettet etter nye bøker som ikke er utgitt av forlagsmafiaen.

5 Comments for “PILL RÅTTEN BOKBRANSJE!”

 • Leser says:

  Dette er AP-staten i et nøtteskall. Ta fra alle “i midten” som jobber og sliter og gi til de trygdede og de aller mektigste i næringslivet.

  (Jeg ser ikke noe bilde av Anniken Huitfeldt. Men vær så snill, ikke rett opp den feilen.)

 • Kommentar.no says:

  Hei. Vi kan glede deg med at bildet av Anniken Huitfeldt er å finne sammen med artikkelen under “Kultur” lengre ned på siden.
  Red.

 • Jan says:

  Jeg kjøper mine bøker nesten utelukkende ifra nettet. Hvis det er så at vi har fått en kulturmafia i landet skal jeg sannelig vite å skygge unna dette monopolet. Den siste jeg kjøpte på bokhandel var “Klar Tale” av C I Hagen, utgitt på Cappelen/Damm. Dette er såvidt meg bekjent en av de tre store. Allikevel er boken sjelden profilert i utstilling i bokhandlerne. Kan det komme av at forfatteren ikke er politisk korrekt ?

  • carljobe says:

   Cappelen Damm tilhører utvilsomt de store og dominerende forlagene i Norge og eier bl.a. bokkhandelkjeden Tanum m.m.m. men er ikke en av de tre eierforlagene i Bokklubben Nye Bøker. I enkelte henseender utgjør Cappelen Damm snarere en slags motvekt og konkurrent til de dominerende Gyldendal og Aschehoug. På andre områder er det naturlig å si at Cappelen Damm tilhører det tilnærmede monopolet som nyter store fordel i kraft av egen størrelse og styrke og forbindeler. For eksempel er det et mønster at bøker fra de store forlagene lettere blir kjøpt inn av Kulturrådet/Innkjøpsordningen, mens bøker fra de mindre forlag lettere blir “nullet” (ikke kjøpt inn til bibliotekene, med de økonomiske fordelene og den økte trygghet dette medfører for utgiverforlaget).
   red.


Leave a Comment

More from category

VÅRT LAND OG HELGE SIMONNES BRINGER PRESSESTØTTEN I VANRY
VÅRT LAND OG HELGE SIMONNES BRINGER PRESSESTØTTEN I VANRY

Redaktøren i den såkalte «kristne» avisen Vårt Land, Helge Simonnes, har ofte vært fortørnet på kollegaene [Read More]

REGJERINGEN MÅ IKKE HAVNE I NYGAARDSVOLDS FOTSPOR
REGJERINGEN MÅ IKKE HAVNE I NYGAARDSVOLDS FOTSPOR

Statsminister Johan Nygaardsvold ledet en regjering som ble en katastrofe for Norge den 9. april  1940. Forsvaret var [Read More]

AFTENPOSTEN KAN KUNSTEN
AFTENPOSTEN KAN KUNSTEN

Den tidligere Høyre-avisen Aftenposten ansatte en ex-AKP m.l.er som sjefredaktør og mistet meg og mange andre [Read More]

LANGTFRA SIKKERT AT 2015 BLIR ET GODT NYTT ÅR
LANGTFRA SIKKERT AT 2015 BLIR ET GODT NYTT ÅR

Verden er i ferd med å avslutte et utfordrende år. Kina provoserer stadig sterkere de øvrige landene som omslutter [Read More]

KLIMAFORVIRRINGEN
KLIMAFORVIRRINGEN

Jeg referer til min forrige artikkel i disse spalter «Ti vedtatte villfarelser og løgner». Jeg har fått mange [Read More]

NYNORSKEN STYRER MOT UNDERGANGEN
NYNORSKEN STYRER MOT UNDERGANGEN

I en felles pressemelding fra april dette året jubler Kringkastingsringen, Noregs Mållag og Norsk Målungdom over den [Read More]

AVIS ELLER ANNONSEBLEKKE?
AVIS ELLER ANNONSEBLEKKE?

Er Aftenposten en avis eller en annonseblekke? Søndag 2.juni 2013 besto avisen av 200 sider – en hoveddel, en [Read More]

DYLAN – STØRST I VÅR TID!
DYLAN – STØRST I VÅR TID!

Mira er en stjerne som kommer, lyser litt og blir borte, skrev en kjent forfatter. Og dette er vel skjebnen til de [Read More]

Insider

Archives