Et annerledes nettmagasin
Monday August 20th 2018

JA TIL LUNDESTAD, NEI TIL JAGLAND OG KACI KULLMANN FIVE

ALFREDNI et Norge der rammene for ytringsfrihet og åpen debatt stadig innsnevres og snart har like dårlige betingelser som i vårt naboland Sverige, er det akkurat som forventet at Det norske Nobelinstitutts avtroppende direktør høster storm og til dels sjikane når han tillater seg å tenke høyt og prinsipielt om Nobelkomiteens sammensetning. Men Geir Lundestad har ikke sagt noe annet enn det kommentar.no har fremholdt i flere år: For det første at det er særdeles uklokt å plassere tidligere stats- og utenriksministre i komiteen dersom man ønsker at omverden, f.eks. Kina, ikke med rimelighet skal kunne hevde at det er storting, regjering og det offisielle Norge som står bak valget av fredsprisvinnere. Dernest at det bør være en selvfølge at både komiteens leder og medlemmer behersker engelsk såpass at de er i stand til å motta relevant informasjon fra internasjonale kilder og kan uttale seg på dette verdensspråket uten at det vekker hoderysting og latter.

Selv om Lundestad i første omgang er blitt sterkt kritisert av et som vanlig samstemt politiker- og pressekorps, tror vi faktisk at hans godt begrunnede meningsytring vil få konsekvenser for fremtidige sammensetninger av Nobelkomiteen. Neppe i første omgang, for også den «nye» komiteen på nyåret vil være sammensatt av og med politikere på basis av størrelsen på partiene i Stortinget. Dette til tross for at det ikke står noe som helst i Alfred Nobels testamente at Stortinget på død og liv skal fylle komiteen med partipolitikere. Men det vil nesten være en sensasjon hvis politikerne gir fra seg et så ettertraktet «bein» og tilkjennegir at det finnes bra folk også utenfor de politiske partiene. Dessuten vil Arbeiderpartiet gjenvelge Thorbjørn Jagland og Høyre Kaci Kullmann Five.

Derimot må det kunne forventes at det nye flertallet i komiteen, bestående av Høyres og Frps medlemmer vil motstå ramaskriket fra Jagland selv og velge en ny leder. Ryktene går ut på at Høyre vil ha Kullmann Five som ny leder. Det synes vi er en dårlig ide og et svært kjedelig valg. I likhet med Jagland begynner også Kullmann Five å trekke på årene og kan med fordel vike for en yngre og mer spennende ikke-politiker med evne og vilje til å tenke nytt. Det vil også være en bedre garanti mot gjentagelse av gedigne og politisk motiverte tabber som den famøse tildelingen til president Obama.

CARL JOHAN BERG

Leave a Comment

More from category

KLIMAAVTALEN 2015
KLIMAAVTALEN 2015

196 land har nå signert et dokument som innebærer kamp mot menneskeskapte gassutslipp til atmosfæren. Kampen er [Read More]

FMIN I OMS 110116: REFERAT & INNTRYKK
FMIN I OMS 110116: REFERAT & INNTRYKK

Generelt FMIN talte til et fullpakket OMS. Hun er meget dyktig, talefør og sjarmerende. Hvorvidt hun også er en [Read More]

THAILAND – ET UTVIKLINGSLAND (RAPPORT NR. 2)
THAILAND – ET UTVIKLINGSLAND (RAPPORT NR. 2)

Da min kone og jeg kom til Thailand i 1989, var biltrafikken i Bangkok utrolig plagsom. Det tok bokstavelig timer å [Read More]

BANGKOK UNDER MILITÆRSTYRET
BANGKOK UNDER MILITÆRSTYRET

Min kone og jeg bodde i Bangkok fra 1989 til 1999, og har besøkt Thailand minst to ganger i året siden den tid. [Read More]

TIL UNGDOMMEN  (TENK PÅ NOEN TALL:  10 000 – 5 300 –  15 300)
TIL UNGDOMMEN (TENK PÅ NOEN TALL:  10 000 – 5 300 –  15 300)

Begrepet bærekraftig utvikling («sustainable development») ble lansert i rapporten Vår felles framtid som ble lagt [Read More]

HVORFOR FORTELLER IKKE MEDIENE SANNHETEN?
HVORFOR FORTELLER IKKE MEDIENE SANNHETEN?

Fra bloggen til en av kommentar.no’s helter,Hege Storhaug, har vi tillatt oss å sakse dettte: Hvorfor forteller [Read More]

BLIR DET KRIG?
BLIR DET KRIG?

I dag (5/1) rapporteres det på alle snørr – og – tårer – kanalene til NRK at ingen NATO-land vil levere [Read More]

Insider

Archives