Et annerledes nettmagasin
Wednesday July 18th 2018

BESATT AV BOB DYLAN

STEVEJOBSSteven Paul Jobs, mest kjent som Steve Jobs, er kanskje verdenshistoriens mest suksessrike gründer. To uker før sin død i 2011 kunne han konstatere at selskapet han grunnla, Apple, var blitt verdens mest verdifulle selskapI år ville Steve Jobs fylt 60 år, og i den forbindelse arrangerte Høyskolen Campus Kristiania  et større seminar om den myteomspunne mannen bak vår tids mest imponerende anvendelse av teknologi og iscenesettelse av en merkevare. Det er ingen overdrivelse at Steve Jobs endret menneskenes hverdag gjennom en rekke nyvinninger. Over hele verden – hjemme, på jobb, I fritiden, nær sagt over alt og i de fleste sammenhenger, sitter nå unge og eldre med sin iphone og ipad. Hva drev ham, hva var hans store inspirasjonskilde og dermed nøkkelen til hans utrolige suksess? Svaret overrasket nok mange av seminardeltagerne – for anledningen kledd i jeans og sort t-skjorte som en hyllest til mannen som ga datarevolusjon et ansikt -, men han har bekreftet svaret selv:

Han kunne sin Dylan!

 

DYLANS TEKSTER

JOB’S BIBEL

Steve Jobs var, i likhet med sin venn og medgründer i Apple, Steve Wozniak, mer enn bare en fan. Dylan var hans store helt. som han beundret – som person og representant for motkulturen på 60-tallet, som den banebrytende artisten som hele tiden våget å gå egne og nye veier, og aller mest for sangtekstene som han studerte ut og inn og alltid kunne finne inspirasjon og livsvisdom i.

Denne historien forteller en hel del om Jobs’ forhold til Dylan: Datoen er 24. Januar 1984. Apple avholder generalforsamling og alle gleder seg til Steve Jobs’ presentasjon av sin nye Macintosh.  Sjefen entrer podiet, ønsker velkommen, og til forsamlingens store overraskelse starter han med å si at han gjerne vil lese fra et gammelt dikt av Bob Dylan, nemlig 2, vers av “The Times They Are A-Changin’”:

Come writers and critics
Who prophesize with your pen
And keep your eyes wide
The chance won’t come again
And don’t speak too soon
For the wheel’s still in spin
And there’s no tellin’ who that it’s namin’
For the loser now will be later to win
For the times they are a-changin’

Denne sangen representerte en slags oppvåkning for unge Steve Jobs da den kom I 1964. Som mange andre ihuga fans begynte han å tillegge Bob Dylan profetiske evner. Og i denne sangen predikerte Dylan noe som også Jobs hadde tenkt og ment lenge: Verden er I ferd med å endre seg radikalt, og forandringene vil skje fort. Vi står overfor en helt ny tid som åpner nye muligheter for den som ser hva som kommer og griper sjansen! Dylan – og Jobs – så motkulturen som var på vei, ungdomsopprøret som ville snu alt på hodet, endre de sosiale og politiske forhold, endre menneskenes tanker, ønsker og fremfor alt behov.

DET HANDLER

OM Å SE !

Det viktigste, mente Jobs, er ikke budsjetter og salgsplaner, men evnen til å se fremover, se hva som kommer av nye trender og hvordan disse vil forandre menneskenes liv. Det handler om ny teknologi, nye rammebetingelser og uante nye muligheter for deg og din bedrift. Som Dylan synger i “The Times”, vil de som ser først, være morgendagens vinner, mens sinkene blir tapere. Steve Jobs innrømmet selv at Dylan hadde betydd mer for ham enn all verdens såkalte økonomieksperter og industriledere.

Ikke minst lot Jobs seg imponere og inspirere av at Dylan aldri har stått stille, men fortsatt å utvikle seg og gå nye veier. I et intervju poengterte Jobs hvordan man hele tiden må “keep on pushing to innovate”. -Dylan kunne fortsatt å spille akustisk gitar og synge protestsanger -og levd bra av det -, men tross mishagsytringer fra hans opprinnelige fans, valgte han å “gå elektrisk” og hele tiden fortsette å fornye seg. Nyskape seg.

FEM DYLANSKE

LÆRDOMMER

Det var særlig fem dylanske læresetninger Steve Jobs alltid hadde med seg som gründer og bedriftsleder:

  1. Don’t look back. Ikke bli overveldet av hva folk har gjort før deg, og ikke la deg distrahere og dermed passivisere av egne tidligere suksesser eller fiaskoer. Heller ikke Steve Jobs lyktes hele tiden. Han opplevde sågar å bli presset ut av sitt eget selskap i 1985, men kom tilbake i 1996.
  2. Keep on keepin’ on. Gjort er gjort, hele tiden gjelder det å se fremover. Nøkkelen til suksess er hele tiden kontinuerlig hardt arbeid. Ingenting kommer gratis eller av seg selv.
  3. Tomorrow never knows. Ikke la redselen for å feile lamme din handlekraft, ei heller frykten for hva andre måtte si og mene. Stol på deg selv, og følg dine egne instinkter!
  4. Ikke vær redd for å drømme. Ikke la deg påvirke av at det alltid er mange rundt deg som vil forsøke å holde deg nede, fordi de selv ikke våger å sates.
  5. Forny deg selv hele tiden. For, som det står i en dylantekst som tidligere president Bill Clinton brukte I sin innsettelsestale: “If you’re not busy being born, you’re busy dying”.

 

– JEG ØNSKET

Å UTTRYKKE MEG

Om hva som drev Steve Jobs, sa han selv dette:

Som alle creative mennesker, lot jeg meg inspirere av det andre hadde fått til før meg. Jeg hadde en sterk trang til å uttrykke meg – og å lykkes på ett eller annet felt. Og siden hverken jeg eller noen andre kan skrive tekster, lage sanger og synge som Bob Dylan, matte det nødvendigvis bli på et annet felt….

Som f.eks. å utnytte internet, grunnlegge Apple og skape iphone og ipad!

Foto:

Bob Dylan var Steve Jobs’ viktigste inspirasjonskilde. Som gründer og bedriftsleder brukte han dylantekster som sin bibel!

 

 

 

Leave a Comment

More from category

VERDILØS LITTERATUR
VERDILØS LITTERATUR

Forleden kastet mange av oss atter en gang bort tid ved å se på et av NRKs mange litteratur-programmer om og med [Read More]

VÅR TID ER FORBI – EUROPA BRENNER!
VÅR TID ER FORBI – EUROPA BRENNER!

Tilgi dem ikke; de vet hvad de gjør! De puster på hatets og ondskapens glør! De liker å drepe, de frydes ved [Read More]

– HVIS GUD FINNES, ER HAN EN SKØYER!
– HVIS GUD FINNES, ER HAN EN SKØYER!

Det er fortsatt vinter (tidlig på 50-tallet?) når biskop Fjellbu kommer på besøk. Forresten så heter det ikke [Read More]

SPRÅKGRISENE I NRK HOLDER STILEN.
SPRÅKGRISENE I NRK HOLDER STILEN.

Det er ikke noe poeng i å klage på at NRK TV/radio ved nyansettelser åpenbart prioriterer journalister/programledere [Read More]

NYNORSKEN I FERD MED Å DØ UT
NYNORSKEN I FERD MED Å DØ UT

Alle tegn tyder nå på at nynorsken er et utdøende skriftspråk. Det klareste tegnet er kanskje at det er i ferd med [Read More]

VAKRESTE ROMAN SIDEN HAMSUNS VICTORIA
VAKRESTE ROMAN SIDEN HAMSUNS VICTORIA

Ikke siden jeg leste Knut Hamsuns Victoria er jeg blitt så grepet av en roman som da jeg nylig leste “Ingenting [Read More]

– KOM! SA HUN PLUTSELIG
– KOM! SA HUN PLUTSELIG

(To unge møtes igjen ti år etter at de var kjærester) Der vi ligger sammen er det heller ikke så underlig at vi [Read More]

Insider

Archives