Et annerledes nettmagasin
Wednesday July 18th 2018

BANGKOK UNDER MILITÆRSTYRET

MTHAIin kone og jeg bodde i Bangkok fra 1989 til 1999, og har besøkt Thailand minst to ganger i året siden den tid. Militærvesenet i landet, særlig Hæren, har en spesiell status. Når det sivile demokratiet roter det til for seg selv, har Hæren tradisjonelt tatt over styringen inntil Forsvarssjefen, sikkert i full forståelse med Thailands meget avholdte monark, har funnet det riktig å utlyse frie valg. Gjeninnførelse av et demokratisk styresett har normalt gått for seg i ordnede former.
For tiden er Thailand styrt av en militærregjering. Den tok styringen da det ikke var noen ende på det spetakkelet som hersket i flere år mellom gulskjortene (den Bangkok-dominerte utdannede elite) og rødskjortene (store befolkningsgrupper utenfor storbyene som utgjorde flertallet i befolkningen). Et av problemene med rødskjortene er at de er under sterk innflytelse av den søkkrike Taksin – familien. Thaksin Shinawatra selv er dømt for korrupsjon, og han lever i eksil. Inntil militærregjeringen tok over, styrte han gjennom sin søster Yingluck Shinawatra. Her har man to store problemer. Det første er at militærregjeringen hindrer at et demokratisk flertall i befolkningen får styre landet. Det andre er at det demokratiske flertallet manipuleres av en familie som har ubegrenset med penger til å skaffe seg tilhengere i den meget store og mindre bemidlete delen av landbefolkningen. I disse dager antyder militærregjeringen at forholdene i landet fremdeles ikke er slik at et fritt valg vil sikre et normalt demokratisk styresett.
Tilreisende forretningsfolk og turister opplever ikke annet enn fred og fordragelighet i Thailand. Livet går sin gang! Det betyr naturligvis ikke at det ikke ulmer under overflaten. Og det er særlig rødskjortene som sørger for det. Deres begrunnelse er naturligvis at demokratiet er svinebundet. Gulskjortene på sin side hevder at rødskjortene er såpass sterkt i lommen på Thaksin-familien at et demokratisk valg vil bli en farse. Og i den situasjonen holder militærregjeringen i tømmene. Det kan ta en stund før den slipper.
Over det hele svever den gamle kloke monarken. Han er høyt hevet over alle, under full beskyttelse av landets lover og av maktapparatet. Det første som møtte oss i morges var en stor reportasje i den engelskspråklige avisen “The Nation” om en forbryterbande som er anklaget for å ha skodd seg på ha diktet opp forbindelser til kongefamilien i sin svindel av selskaper og enkeltpersoner. Dersom de blir dømt for majestetsfornærmelse, kan de vente seg lovens strengeste straffer. Den fulle reportasjen om dette kan man lese i nevnte avis.
Alle thaier vet som alle oss andre at HM Kongen en dag vil gå bort. Ingen liker å tenke på det. Ingen ønsker å snakke om det. Mange tør ikke snakke om det. Men det er absolutt ingen grunn til å tro at planleggingen av en ny tid – etter en meget lang og dyptfølt landesorg – er i gang. Thailand er nemlig et land som får store ting til. Hvor ellers makter man gjennom litt mer enn en 10 års periode å bygge en ny kjempeflyplass, en topp moderne subway, et vel utbygget skytrain-system og nye motorveier (med meget stor kapasitet) høyt over de gamle veisystemene. Og så vil selvsagt surpompene grave seg inn i materien og finne at ikke alt er perfekt. Men hvor i den store verden er alt perfekt? I USA? I Kina? I Russland? I Norge?

STEINAR R. PAULSEN
Sendt fra min iPad

Leave a Comment

More from category

KLIMAAVTALEN 2015
KLIMAAVTALEN 2015

196 land har nå signert et dokument som innebærer kamp mot menneskeskapte gassutslipp til atmosfæren. Kampen er [Read More]

FMIN I OMS 110116: REFERAT & INNTRYKK
FMIN I OMS 110116: REFERAT & INNTRYKK

Generelt FMIN talte til et fullpakket OMS. Hun er meget dyktig, talefør og sjarmerende. Hvorvidt hun også er en [Read More]

THAILAND – ET UTVIKLINGSLAND (RAPPORT NR. 2)
THAILAND – ET UTVIKLINGSLAND (RAPPORT NR. 2)

Da min kone og jeg kom til Thailand i 1989, var biltrafikken i Bangkok utrolig plagsom. Det tok bokstavelig timer å [Read More]

TIL UNGDOMMEN  (TENK PÅ NOEN TALL:  10 000 – 5 300 –  15 300)
TIL UNGDOMMEN (TENK PÅ NOEN TALL:  10 000 – 5 300 –  15 300)

Begrepet bærekraftig utvikling («sustainable development») ble lansert i rapporten Vår felles framtid som ble lagt [Read More]

HVORFOR FORTELLER IKKE MEDIENE SANNHETEN?
HVORFOR FORTELLER IKKE MEDIENE SANNHETEN?

Fra bloggen til en av kommentar.no’s helter,Hege Storhaug, har vi tillatt oss å sakse dettte: Hvorfor forteller [Read More]

BLIR DET KRIG?
BLIR DET KRIG?

I dag (5/1) rapporteres det på alle snørr – og – tårer – kanalene til NRK at ingen NATO-land vil levere [Read More]

JA TIL LUNDESTAD, NEI TIL JAGLAND OG KACI KULLMANN FIVE
JA TIL LUNDESTAD, NEI TIL JAGLAND OG KACI KULLMANN FIVE

I et Norge der rammene for ytringsfrihet og åpen debatt stadig innsnevres og snart har like dårlige betingelser som i [Read More]

Insider

Archives