Et annerledes nettmagasin
Tuesday March 31st 2015

HVORFOR 25 PROSENT NYNORSK?

Stadig færre nordmenn snakker og skriver nynorsk, og nynorsken er i ferd med å bli valgt helt bort i skolen. Utviklingen går mot ett språk i Norge, men forsinkes dels av statsfinansierte enkeltpersoner og institusjoner/organisasjoner/pressgrupper – men ganske særlig av NRK som er som kjærringa mot strømmen: Nå som dette konstruerte språket er i ferd med å dø en naturlig død, intensiverer NRK sin innsats for å holde liv i nynorsken. I fjor forkynte statskanalen fornøyd at nynorskandelen i NRK-TV samt NRKs radiokanaler går oppover og at målsettingen i NRKs vedtekter om 25 prosent nynorskandel var så godt som nådd. Men hvorfor i himmelens navn skal NRK tilstrebe en nynorskandel på 25 prosent når andelen som skriver på nynorsk i samfunnet nå ligger på under ti prosent og snart nærmer seg null?

Kommentar.no har ved flere anledninger beskyldt NRK for å ha en agenda i (parti)politisk sammenheng. Men NRK er et minst like stort propagandamaskineri språkpolitisk. NRKs målsetting er åpenbart å forsøke å holde nynorsken i respirator lengst mulig, uten hensyntagen til at det store flertall av nordmenn har vendt denne språklige avarten ryggen, ja, mer enn som så: Svært mange har et mildt sagt anstrengt forhold til nynorsken.

NRKs standhaftige kamp for et døende språk er dømt til å mislykkes. Nynorskandelen fortsetter hele tiden å gå ned – i skolen, samfunnet generelt, ja, endog i tidligere typiske “nynorskfylker”. At NRK tvangsforer os med enda mer nynorsk, gjør oss ikke vennligere stilt, tvertom utvikler dette følelser på grensen til det hatske. Den samme effekten har vi sett i den videregående skolen. Jo lenger elevene blir påtvunget skriftlig sidemål (nynorsk), jo større blir motviljen mot nynorsken blant unge mennesker. Det er egentlig både dumt og synd, for på denne måten bygges det opp en generell uvilje som også går ut over det verdifulle og bevaringsverdige ved nynorsken, nemlig viktige og vakre deler av vår litterære kulturarv. Skolen burde i stedet få elevene interessert i god nynorsk litteratur gjennom en positiv og frivillig tilnærming. Tvang fører ikke til målet.

I tillegg til den overdimensjonerte nynorsk-doseringen, åpnet den forrige kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas (bildet/foto: nrk) også  slusene for et frislipp av dialekter i eteren. Mens det tidligere var et krav at programledere snakket  mest mulig korrekt og normert bokmål/riksmål eller nynorsk, er det nå blitt fritt frem for de mest outrerte og uforståelige dialekter – og endog ekstreme utvekster av disse. Vi opplever nå daglig NRK-medarbeidere som behersker normert norsk dårligere enn en gjennomsnittlig innvandrer som har bodd noen få måneder her i landet. Tsunamien av dialektord som “korrschn” (hvordan/korleis), tell og førr (til og for), “hi” (har) og “avvelj fesk” (avle fisk) får mange med språklig estetisk sans til å velge andre kanaler, – uten at det ser ut til å sjenere NRK det minste. Der i gården er de jo ikke avhengig av fornøyde kunder, men av at også de  misfornøyde er pent nødt til å betale en stor årlig avgift til statskanalen.

2 comments on “HVORFOR 25 PROSENT NYNORSK?

  1. Tommy on said:

    Dette er et sørgelig kapittel i vårt lands historie, den tiden da vi ble en nasjon uten et samlende språk som vi alle kunne være stolte av. I stedet har vi fått et konglomerat av mer eller mindre forståelige dialekter hvor alt som heter stringens i betydninger viskes ut. Er det rart at engelsk snart tar over som vårt morsmål dersom vi ønsker å uttrykke oss presist og forståelig?

  2. Vedr. programposten her og Nå. Tema , programleder.
    Dette er en programpost som opptar oss på dette tidspunktet. I den senere tid er denne bare til irritasjon. Dette p.g.a programleder som snakker nynorsk og har en dialekt samtidig som hun snakker så fort og sluker ordene. Før hadde man uttak for det man kaller en radiostemme som vi alle hadde glede av. Det menneske som nå “styrer” debattene er håpløs å forstå.
    Når man i NRK snakker om at 25 % skal være nynorsk, så er dette helt feil . Over 50 % av alt i NRK 1 og 2 er nynorsk tekstet. Vi som er bokmål- mennesker vil ha vårt språk, siden 90% AV DEN NORSKE BEFOLKNING
    snakker bokmål og at skolen også kutter ut dette.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

880,330 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

More from category

PINLIG!
PINLIG!

Det vi i min oppvekst i Romsdal kalte snevær i mars, heter nå ekstremvær og lammet torsdag hele hovedstadsområdet [Read More]

NOBELKOMITEEN BØR AVVIKLES I SIN NÅVÆRENDE FORM!
NOBELKOMITEEN BØR AVVIKLES I SIN NÅVÆRENDE FORM!

Den gir blanke blaffen i Alfred Nobels testamente vedr. kriteriene for fredspristildelingene. Den har, ikke minst under [Read More]

NORGE ØDELEGGER SKISPORTEN – STRAKSTILTAK INNFØRES!
NORGE ØDELEGGER SKISPORTEN – STRAKSTILTAK INNFØRES!

I kjølvannet av VM på ski har et stort antall nordmenn fått dårlig samvittighet fordi vi har tatt så mange [Read More]

HAR VI ALLEREDE TAPT KRIGEN?
HAR VI ALLEREDE TAPT KRIGEN?

I begravelsen til Theo van Gogh, som ble myrdet av en muslimsk terrorist i 2004, talte hans mor ved kisten. Hun sa [Read More]

STØRE – SKAL DU IKKE FORDØMME MAGASINET CHARLIE HEBDO OGSÅ?
STØRE – SKAL DU IKKE FORDØMME MAGASINET CHARLIE HEBDO OGSÅ?

Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre ba den muslimske verden om unnskyldning  for at en norsk redaktør – Vebjørn [Read More]

TYSK OPPRØR INNVARSLER ET VENDEPUNKT I EUROPA
TYSK OPPRØR INNVARSLER ET VENDEPUNKT I EUROPA

Det er et understatement at det det er interessant det som nå skjer i Tyskland, hvor ukentlig flere titusener tyskere [Read More]

KLARER IKKE ERNA Å KLE SEG SELV?
KLARER IKKE ERNA Å KLE SEG SELV?

Norske politikere unner seg selv det meste. Statsminister Erna Solbergs ansettelse av en egen stylist som skal hjelpe [Read More]

AP LED SAMME SKJEBNE SOM CHURCHILL
AP LED SAMME SKJEBNE SOM CHURCHILL

Jonas Gahr Støre har utgitt bok, sin andre, som han denne gang har skrevet sammen med en rådgiver i Fellesforbundet. [Read More]

Insider

Archives